Wie zijn wij

De Docent, Francesca Maria Verderame

f. van vugt-verderame1 drs. Francesca Maria Verderame, native speaker, spreekt ook  Nederlands.

 Master (MA) in de Italiaanse taal-en letterkunde bij de UVA  Amsterdam

 Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (1ste graads  Italiaans)

 Certificaat didactiek Italiaans voor buitenlanders bij de Universiteit  van Perugia.

Sinds 1998 verzorg ik lessen in het volwassenen onderwijs, afhankelijk bij diverse particuliere instellingen, later ook bij de Dante Alighieri in Haarlem, bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam en Volksuniversiteit van Amsterdam en kort geleden ook in Amstelveen.

Tegenwoordig ook bij La Casa di Dante.

Veel Italiaans-Nederlands leesclubs begeleid zowel bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam met als thema ‘Italiaanse Postmoderne roman’ en bij de Italiaanse uitgeverij Serena Libri vooral literaire discussie geleid

Bij de Dante Alighieri in Haarlem heb ik cursussen verzorgd over de geschiedenis van de Italiaanse literatuur voor buitenlanders, Italiaanse taal en conversaties Italiaans (tot niveau C1).

Vanaf 2005 tot 2013, ook Italiaans als verdiepingsvak in de brugklas van het Vossius Gymnasium gegeven. Tevens, bestuurslid geweest bij ‘De Vereniging van Leraren in Levende Talen’ (didactiek commissie Italiaans) en tot voor kort ook redacteur van de sectie Italiaans voor het blad ‘Levende Talen’.

Verschillende publicaties over het invoeren van Italiaans op de middelbare school gepubliceerd en een aantal boekrecensies zowel in Levende Talen als in het ‘Dante Alighieri bollettino’ van Utrecht. Momenteel ben ik werkzaam als docent bij het Istituto Italiano di Cultura, Volksuniversiteit van Amsterdam en privé bij La Casa di Dante aan de Keizersgracht